sâmbătă, 12 august 2017

Ce arbori plantam si unde ii plantam in gradina


Pom leagan umbra pajiste gradina


            Vara... sezonul din an in care simtim ca putem avea tot felul de experiente faine cu prietenii si familia, mergem in vacanta, mare, munte... si totusi desi avem mult asteptatul soare si caldura, cautam umbra si zonele racoroase din gradina, din terasa sau de oricunde ne petrecem timpul .

            Umbra... putina umbra si putina racoare ne determina sa apreciem mult mai bine sezonul cald. Iar umbra unui arbore nu se compara cu nimic. Poate cu umbra unui acoperis din stuf a unei terase de pe malul marii sau din delta.. :)


            Din toata multitudinea de roluri pe care le indeplineste prezenta unui arbore sau a unui grup de arbori, astazi scriu despre umbra din gradina, umbra racoroasa unde poti pune un hamac, o masuta de cafea sau poti trage un somn de vacanta in mijlocul zilei.
Sunt o serie de principii esentiale in amplasarea arborilor in gradina si o serie de beneficii pentru amplasarea acestora corecta.

Brad conuri ace poza macro gradinar

             In mare si simplu spus, pe latura Nordica a proprietatii nu mai departe de 10 metrii de casa si nu mai aproape de 3 metrii, plantam conifere, arbori din speciile : molid, brad, pin, chamaencyparis, tsuga, taxus, si altele. Motivul principal este vantul din perioada rece a anului. Un grup de conifere bine amplasat scade puterea vantului seminificativ, deci mai putina zapada viscolita, mai putine daune dupa un vant puternic, iar casa este ferita de scaderea temperaturilor datorita vantului puternic, deci ... eficienta energetica a casei si a gradinii (pentru ca spatiul din jurul casei este practic in permanenta simbioza cu multe aspecte functionale si estetice ale casei).

cires inflorit poza imagine efect roz flori

            In mare si simplu spus, pe laturile Vestice si Estice cu aceleasi principii de distanta dar tinem cont si de faptul ca legistatia romana spune clar ca putem planta arbori la o distanta de minim 2 metrii de limita de proprietate (tinem cont de vecinatati si de vecini... comunitatea in care locuim este importanta, sau ar trebui sa fie). Asadar simplu spus... Vest si Est plantam arbori foiosi de umbra, preferabil cu trunchiul inalt pentru a permite o deschidere catre gradina / peisaj. Aici avem o gama foarte larga de arbori, evident recomand plantarea arborilor la cel putin 4 metrii inaltime de la bun inceput (cu coronament bine dezvoltat) pentru un efect relativ rapid. Altfel asteptam cativa ani buni dezvoltarea arborilor. Evident plantarea foioaselor in jurul casei insemana umbra vara si caldura iarna pentru ca arborii pierd frunzele deci permit incalzirea casei, prin urmare unul din avantaje este iarasi eficienta energetica a casei alaturi de utilizarea spatiului adiacent al casei (terasa, piscina, patio, lounge...).

         Acum ca am scris despre ce plantam in jurul casei, trecem la ce se intampla in restul gradinii, ce arbori plantam in gradina si unde ii plantam? Cum integram prezenta unor arbori mari sau de talie medie intr-o gradina nu foarte mare si ce principii de compozitie si design al gradinii putem aplica simplu si eficient?

plante globulare in ghiveci de teracota
 Cand alegem arborii pentru gradina, in cazul in care nu colaboram cu un/o  peisagist/a sau horticultor, sivicultor sa... ne informam de urmatoarele aspecte : ce tip de coroana are arborele? (globulara, columnara, tip umbrela samdp). Faptul ca arborele la achizitie are o coroana globulara nu inseamna ca asa va ramane in timp. Ce tip de radacina are arborele? Acest aspect este important pentru o serie de motive, dar cele mai importante sunt eficienta in mediul in care este plantat. Cat de bine va fi acorat arborele daca solul este umed sau uscat, daca sunt vanturi sau terenul este in panta, daca plantam langa o constructie?

O intrebare pe care o ridica multi din beneficarii mei este daca va afecta constructiile din apropiere. Trotuar, alei, fundatii, gard, piscina si retele subterane..toate acestea pot fi afectate in timp de radacinile unui arbore.  Sigur ati observat cum in jurul teilor de exemplu, trotuarul sau aleile dintr-un parc sunt denivelate. Acest lucru se intampla in pricipiu pentru ca fiziologia plantei respective este determinata de nevoia de oxigen si apa alaturi de nutrientii disponibili si necesari speciei respective.

pajiste macro padure umbra verde iarba frunze

Bun, am aflat despre coroana, despre radacina, stim unde este functional sa plantam, ne place arborele, culoarea frunzelor, florile, dar cum decidem unde este estetic si ce se va intampla in timp cu estetica gradinii o data ce avem arborele sau arborii?

Pentru proiectele mele arborii reprezinta structura vegetala de baza a gradinii, de multe ori fundalul este ajutat de volumele mari vegetale ale arborilor, iar speciile deosebite sau potrivite pentru un anumit design capata o pozitie de interes in gradina, un punct focal sau un capat de perspectiva.
Ce se va intampla in jurul acestui arbore? Avem umbra deci acolo poate fi o zona de picnic, o mica terasa... prin urmare tinem cont si de ce activitati vom avea in acea zona dar si de ce plantem vrem sa adaugam in proximitatea arborilor.



Arborii inseamna : volum, structura, decor, casa pentru o serie de insecta, pasari, mamifere, parfum, sunet, gust, textura si umbra :)

Sunetul arborilor in cele mai mici adieri de vant poate fi foarte placut si pentru mine niciodata nu poate fi neplacut. Dar va trebui sa tinem cont de faptul ca sunetul frunzelor in vant este diferit de la arbore la arbore. Deci avem si aici o gama de explorat.

Cat de ursor este sa curatam frunzele arborilor din gradina?  Frunzele pe gazon, intr-un grup de flori sau in apa unui iaz / piscina, pot aduce un volum mare de munca pentru intretinerea gradinii. Deci tinem cont si de acest aspect. Dar in final... Toamna fara frunze cazute in gradina... nu mai este toamna. :)

relaxare liniste bucurie familie intins pe iarba pajiste
Sper ca am reusit sa cuprind in mare si simplu cateva principii de baza pentru selectarea arborilor pentru gradina. Daca aveti intrebari lasati un comment si cu placere va voi raspunde.

Bucurati-va de Vara si de umbra racoroasa a unor arbori, momente de genul asta inseamna relaxare 100%. Vacanta placuta!




Niciun comentariu: