sâmbătă, 29 decembrie 2012

Gradina iarna - design gradina




Ati privit iarna pe fereastra la peisajul "stins" si v-ati dorit sa fi fost acolo mai mult? Termenul "interes vizual de iarna" reprezinta un aspect important pentru mine ca peisagist . In gradina este de preferat sa simtim din plin cele patru anotimpuri, sa lasam gradina sa comunice cu noi. Avem nevoie de acest interes vizual de iarna, avem nevoie de varietate si fluiditatea cu care natura aluneca dintr-un sezon in altul.
Ce poate fi mai placut iarna decat caldura caminului in contrast cu raceala sezonului. Aici intervine si organizarea interioara a casei (desingul interior) in raport cu peisajul oferit de imprejurimi si mai ales de peisajul gradinii pe care il putem controla prin planificare si design.

Sursa :  http://www.everchanginggarden.ca/GG-winter-garden-gallery.html

  Cand planificam gradina in raport cu sezonul rece, avem o serie de aspecte de care putem tine cont . Aceste aspecte tratate corespunzator ne vor recompensa cu un peisaj romantic, plin de lumina si culoare pentru cei ce vor sa priveasca atenti.


       In primul rand sistematizarea verticala a gradinii  (terenul)  ajuta in orice sezon la jocul volumetric a suportului pentru orice tip de plante sau functiuni aflate in gradina. 
Intalnesc des in proiectele mele de gradini private si publice, un teren plat,uneori plictisitor, iar prima directie este sa introducem un joc realizat din pamant, ziduri de sprijin, ziduri decorative, samdp. Solutia cea mai simpla sunt paturile ridicate din pamant, asa cum sunt reprezentate in imaginile din aceasta postare.
Acoperite cu zapada, sau in sezonul rece in care nici zapada nu a aparut nici o urma de verde nu mai avem in gradina, aceste "denivelari pozitive" in gradina vor crea ritm si accente vizuale . Tratate cu texturi diferite, cu materiale deosebite si un colorit in ton cu designul si conceptul gradinii pot deveni un personaj important pe "scena" gradinii.
      
       Plantele ornamentale pe care le recomand clientilor si colaboratorilor mei sunt intotdeauna alese ca specie si necesitati ecologice pentru a sustine conceptul ales, si pentru un peisaj spectaculos in orice sezon . Recomandarea mea pentru alegerea plantelor decorative iarna, sunt plantele cu fructe colorate, ce le pastreaza pe perioada rece. Aceste plante atrag pasari, iar in sezonul rece putem observa pasarile si activitatile lor mult mai bine. Plantele ornamentale de tip graminee pastreaza fructele cu tonuri de ocru , surprind orice miscare a vantului, iar pozitionarea lor intr-un loc potrivit pentru lumina si perspectiva de privire (indeosebi la apus) adauga un plus atmosferei atractive a gradinii in perioada de iarna.

      Orice forma , orice volum si material utilizat in gradina trebuie gandit raportat la punctele de observare, sursele de lumina, volumele si texturile de context.
       Arta gradinii lasa loc unor interventii ingenioase atunci cand ne gandim la altfel de atractii decat plante si texturi ale constructiilor. 
Sculpturile artistice introduse in gradina pot deveni un centru de interes important, o poveste in sine. Alaturi de client, alegem tipul de arta ce poate exprima cat mai fidel spiritul gradinii si conceptul de baza. Intotdeauna am incercat sa ofer alternative si sa introduc noi volume in gradina, excuzand prapastia piticilor de gradina si a carutelor "rustice" ce limiteaza imaginatia si in final au un aport negativ la estetica gradinii.

     Iluminatul gradinii pe perioada rece a anului are un aspect important. Tinand cont de faptul ca zapada va reflecta intr-un mod absolut special orice sursa de lumina, ne putem juca cu un design unic sau pur si spimplu putem introduce mici accente de lumina. 



     Subiectul "gradina iarna" este foarte cuprinzator si as putea sa descriu nenunmarate metode de a face designul gradinii mai atractiv pentru aceasta perioada a anului, important este sa nu neglijam acest aspect si sa ne bucuram de iarna ca de un cadou din partea naturii.

     Asa cum am procedat in fiecare iarna in ultimii ani, proiectarea gradinii in acest sezon are un cost redus cu pana la 30%. Aceasta reducere are justificare prin faptul ca doresc sa incurajez un ciclu firesc de la proiectare si design a gradinii la dezvoltarea planurilor tehnice, deviz si bugetare in sezonul rece, pentru ca in primavara sa putem incepe amenajarea gradinii din timp si in tihna.




    Orice intrebare este binevenita si o astept la: alexghemail@gmail.com sau tel: 0723026284
Sarbatori fericite!

Cu respect, Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe.

Sursa :  http://www.everchanginggarden.ca/GG-winter-garden-gallery.html


    

Niciun comentariu: