joi, 28 mai 2009

Tendintele in regenerarea waterfronturilor pe care le doresc si la noi in ograda

schita proiect, waterfront,










Cand vine vorba de oameni si mediul inconjuraor, cred ca trebuie sa cascam bine ochii si sa ascultam cu atentie la deciziile ce se iau pentru acest aspect al vietilor noastre. Dezbaterile publice sunt la ordinea zilei in occident, si pe hartie se intampla si la noi! Prezint un scurt si interactiv clip, despre contactul cu apa a orasului Manhattan din SUA, contact numit waterfront . Dupa cum stim, toate marile orase ale lumii, si implicit si cele din Romania, sunt asezate pe cursul sau in apropierea unui rau important. Prin urmare, pe langa variatele semnificatii ce contituie prezenta unui rau, exista si valenta peisagera, extrem de importanta pentru mediul inconjurator. Cum tratam noi, in Romania, raurile si spatiile deschise, vezi, oferite de acestea? deseori cu o nu prea subtila indiferenta, poate brutala si ucigasa nepasare a comunitatii si slabe , aproape absente tentative de amenajare sau regenerare a acestor spatii, din partea autoritatilor.


Cat costa un astfel de proiect?

proiect, waterfront, poza, idei
O macheta a ceea ce vor sa faca... personal imi displace total faptul ca au reprezentat cladirile ca fiind transparente, aproape inexistente, cand ele vor fi mari, si cat se poate de prezente. In rest... solutia este super faina.... oamenii astia au facut o plaja (printre aletele) din... nimic, si multi bani! ;)
propunere proiect, waterfront, randare

marți, 19 mai 2009

Anuala de Arhitectura - ce trebuie vazut

anuala de arhitectura 2009, imagine expozitie, poza Am dat o raita pe la Sala Dalles sa vad cum decurg lucrurile la Anuala de Arhitectura de anul acesta - 2009. Prima impresie a fost ca organizatorii si-au propus sa nu poti sta mai mult de o ora. Pur si simplu nu ai unde sa te odihnesti, sa stai jos si sa observi mai bine proiectele.
    Daca vreau sa stau jos 5 minute... pai mai am de mers pana la universitate. Pentru ca nu exista nici in spatiul public din zona, un loc de odihna. Sa nu ma blochez in lucruri marunte, merg mai departe. Expozitia relativ saraca, poate chiar mai saraca decat cea de anul trecut. Ce "se intampla" la etaj este mult mai interesant, va sugerez sa incepeti cu sfarsitul :)

Cu toate ca nu se mentioneaza nicaieri, nici unde, de loc, zero.... Arhitectura Peisagera, Planificare Teritoriala sau Dezvoltare Urbana .... etajul are ca subiect exact aceste aspecte prezentate generic si fad ca... "design de spatiu public"


De ce nu se mentioneaza specialistii ce participa la proiectarea acestor spatii? Realitatile de peste granita sunt cu totul diferite de cum vad organizatorii importanta arhtiectului peisagist in dezvoltarea unui oras. Ii suspectam de necunostinta, unii probabil ca nu stiu... dar sunt sigur ca exista o intentie clara de a ignora o profesie ce capata o popularitate foarte mare in Europa, iar arhitectul stim cu totii ca este cel care stie, face si inteleg totul. :)

Totusi - imaginile insotite deseori de planuri si vederi/persepective ale unor parcuri moderne, sau restaurate, spatii publice de socializare precum piata publica urbana sau pietonal sau faleza... toate acestea sunt prezentate fain frumos sub forma de "dosare" cu denumirea orasului de provenienta! Macar atat !  ;) Vizitati !

miercuri, 13 mai 2009

Cum amenajez curte? Cine proiecteaza gradina? Ce inginer face proiect de stabilizare a solului? Cine amenjeaza malurile unui rau? Peisagistul este gradinar sau arhitect?


    Un blog inca la inceput, construiesc cu fiecare postare directia in care voi merge si ce imi propun cu acest proiect.
     Ce este sigur? Imi doresc sa raspund la intrebarile din titlu si multe altele. Sper sa veniti cu multe alte intrebari particulare pentru anumite situatii sau proiecte, sau generale, despre profesie, despre un parca sau o specie de planta.

       Asadar prin comentarii la acesta postare si cele din viitor, sper sa va pot oferi raspunsurile pe care le cautati in ceea ce priveste arhitectura peisagera, amenjarea gradinilor, constructia de alei, piscine, gradini mici urbane, curti in panta si multe altele.

gradina peisagisti, gradina mare, lac, plantare pomi mari, sfaturi amenajare gradina, specialist in gradini, designer de gradini


Un subiect de inceput:

Este de preferat sa nu consideram parere avizata toate sfaturile din revistele "de profil" .
Deseori se prezinta o foarte mica parte a ceea ce inseamna peiagistica, si mai ales a posibilitatilor estetice oferite de un arhitect peisagist.
In cele mai mutle cazuri revistele ofera retete de amenajare a gradinii, ceea ce este din principiu gresi.
Asa cum suntem diferiti, avem designul caselor diferite, ascultam un anumit tip de muzica, ne place un anumi tip de parfum, este firesc sa se intample acelasi lucru si in cazul gradinii sau a oricarei categorii de spatii verzi.
Fiecare om , fiecare familie are nevoie de un anumit tip de gradina, de un anumit tip de design, si mai ales de un anume peisagist cu care pot trata doleantele lor. Deci, gradina ta poate fi o opera de arta muncind la fel de mult sau poate mai putin decat daca ai apela la retete de gradini, la mesteri si gradinari ce "aranjeaza curtea" cu tuia, gazon, muscate si cascade chicioase.

Principalul motiv pentru care alegem o casa pe pamant este natura, linistea, curtea, gradina. Este frumos sa visam de la bun inceput la timpul petrecut in acea gradina, la momentele frumoasa alaturi de cei dragi. Este la fel de frumos sa ne informam, sa aflam ce ne place. Aici revistele de gradinarit si blogurile, sunt pentru moment principala sursa. Puneti in lista ce va place si gasiti arhitectul peisagist ce considerati ca va poate ajuta sa dezvoltati ideile pentru gradina si sa proiecteze o gradina ce va fi realizata in buget, in timp si preferabil peste nivelul asteptarilor.

Pana la urmatoarea postare, in cazul in care doriti sa discutam despre o gradina, imi puteti lasa comentariu aici sau ma gasiti la : alexghemail@gmail.com sau Tel. 0723026284